Concertació Territorial
La concertació territorial es converteix en l’element clau de la Llei 13/2015, del 9 de juliol, d’ordenació del sistema d’ocupació i del servei Públic d’Ocupació de Catalunya. En el seu article 15, la concertació territorial es defineix com a “element facilitador de l’encaix al territori, la coordinació i la integració de les actuacions ocupacionals.
Amb l’aprovació del Decret de concertació territorial (Decret 48/2020, de 24 de març, de desplegament de la Llei 13/2015) es “reforça” el paper de les administracions locals, els agents socials i econòmics i altres actors rellevants en el disseny i el desplegament de les polítiques d’ocupació, per adaptar-les a la realitat de cada àmbit geogràfic i fer-les “més efectives”.
La concertació es concreta en les estratègies territorials que sorgeixen de la identificació de les necessitats del territori, a partir de les quals es configuren i formulen les polítiques d’ocupació i desenvolupament local específiques.
Més informació:
https://serveiocupacio.gencat.cat/ca/soc/concertacio-i-estrategies-territorials/
TEMES:
- Declaració de la Cessetània – Acord per la concertació territorial.
- Xarxa DLCamp – Entitats Impulsores de la declaració de la Cessetània.
- Mancomunitat d’Iniciatives pel Desenvolupament Integral del Territori de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, Tivissa i Pratdip.
Declaració de la Cessetània – Acord per la concertació territorial
Idetsa (Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant) va signar, el passat 6 de juliol de 2017, la Declaració per l’impuls de la concertació territorial al Camp de Tarragona, juntament amb Mas Carandell (Ajuntament de Reus), Vallsgenera (Ajuntament de Valls), Tarragona Impulsa (Ajuntament de Tarragona) i Conca Activa (Consell Comarcal de la Conca de Barberà).
Amb aquesta declaració, les entitats signants es comprometen a desplegar planificacions estratègiques, a partir del treball en xarxa i la cooperació entre agents socioeconòmics públics i privats, per promoure l’ocupació i el desenvolupament local efectiu al Camp de Tarragona, donant resposta a la llei 13/2015 d’ordenació del sistema d’ocupació i del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya d’establiment d’estratègies territorials i desenvolupament local al territori.
La Declaració insta als agents socials i econòmics del Camp de Tarragona a adherir-se als principis i objectius expressats en el document.
La signatura de la Cessetània es va realitzar en el marc de la jornada de “Bones Pràctiques en concertació i estratègies territorials d’ocupació i desenvolupament local”, celebrada a Alcover, a la que van assistir, entre d’altres, Mercè Garau (directora del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya), Mateo Hernando (cap del Servei de Desenvolupament Econòmic Local del SOC) i el consultor en desenvolupament local i governança, Santi López. A la jornada també s’hi van presentar fins a 5 experiències de desenvolupament de territori dutes a terme a Catalunya, entre les quals s’hi va exposar l’experiència de la nostra mancomunitat (MIDIT) a càrrec del nostre alcalde i president de la MIDIT.
El 19 de setembre de 2018 i en el marc de la Jornada “L’ocupabilitat de col·lectius en situació de vulnerabilitat” organitzada per les entitats impulsores de la declaració de la Cessetània i CoopCamp i celebrada a La Selva del Camp, es va dur a terme l’acte d’adhesió a la Declaració de la Cessetània d’altres entitats i Administracions Locals del Camp de Tarragona.
Entitats impulsores de la Declaració de la Cessetània – Xarxa de treball
Després de la signatura de la Declaració de la Cessetània, les cinc entitats impulsores conformen una xarxa de treball.
La Xarxa sorgeix amb la vocació de trobar eixos de treball compartits entre els diferents agents que s’integren dins el Camp de Tarragona i amb la voluntat de coordinar-se i concertar estratègies territorials d’ocupació i desenvolupament econòmic que responguin a les necessitats concretes del territori i permetin guanyar en innovació, eficàcia i eficiència en la utilització dels recursos públics que s’hi destinin.
El 19 de setembre de 2018 s’organitzà la jornada “L’ocupabilitat de col·lectius en situació de vulnerabilitat” juntament amb CoopCamp (l’Ateneu Cooperatiu del Camp).
La jornada va acollir la presentació de la Declaració de la Cessetània i la signatura de les noves adhesions d’entitats compromeses a desplegar planificacions estratègiques, a partir del treball en xarxa i la cooperació entre agents socioeconòmics públics i privats, per promoure l’ocupació i el desenvolupament local efectiu al Camp de Tarragona.
Cessetània – Xarxa de Desenvolupament Local del Camp de Tarragona
Les entitats impulsores de la Cessetània, des del 2019, han treballat per establir l’organització i funcionament del grup i donar-li la forma d’una xarxa de treball consolidada del Camp de Tarragona. L’any 2021 s’aprova el document de governança en una sessió plenària celebrada el dia 15 de juny on estaven presents totes les entitats adherides a la Declaració.
En aquesta sessió plenària també es determina la configuració del Grup Motor de la Xarxa que està format per les següents entitats:
- Tarragona Impulsa (Ajuntament de Tarragona).
- Mas Carandell (Ajuntament de Reus).
- VallsGenera (Ajuntament de Valls).
- Idetsa (Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant).
- ConcActiva (Consell Comarcal de la Conca de Barberà).
- Consell Comarcal del Baix Camp.
- Ajuntament de Cambrils.
- Ajuntament de Vila-seca.
- PIMEC Baix Camp.
Per a més informació podeu posar-vos en contacte a través del següent correu electrònic: xarxa.cessetania@gmail.com
MIDIT (Mancomunitat)
L’any 1995 els Ajuntaments de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, Tivissa i Pratdip es van mancomunar i van fundar la MIDIT. Els seus objectius fundacionals de l’entitat són la realització i el suport d’iniciatives que incideixin al desenvolupament integral del territori en el sector industrial, turístic, agrari, forestal i social.
La MIDIT és un ens públic de caràcter supralocal i conjuntament amb les àrees de promoció econòmica i turisme dels tres ajuntaments que la integren impulsa diferents projectes per impulsar el desenvolupament econòmic i social del territori.
Enllaç: http://www.midit2020.com/midit